Wszystkie obiekty rolnicze to lekkie konstrukcje stalowe w obudowie z płyt warstwowych. Lekkie konstrukcje wykorzystywane są, nie tylko jeżeli chodzi o obiekty wielkopowierzchniowe jak hale produkcyjne, ale również dostosowane są do budynków agrobudownictwa. 

Szybkość realizacji zleceń czy niższa cena postawienia obiektu w lekkiej konstrukcji to jedne z najważniejszych zalet tej technologii. Lekkie konstrukcje stalowe wybierane są również ze względu na duże możliwości architektoniczne i możliwość wykonania wielu wariantów wykończenia obiektu zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Obiekty rolnicze takie jak chlewnie, obory, kurniki, czy magazyny rolnicze wymagają szczególnej ochrony i materiałów, odpornych na agresywne środowisko panujące wewnątrz.

Lekkie konstrukcje stalowe

Przy budowie obiektów agrobudownictwa wykorzystać można budynki szybkiego montażu. Jeżeli Zamawiającemu zależy na szybkim czasie realizacji, takie obiekty to dobre rozwiązanie. W technologii, jaką jest budowa obiektów szybkiego montażu, wykorzystuje się przede wszystkim konstrukcje samonośne, które łączy się z belkami dwuetowymi, a także materiałami gorącowalcowanymi. Lekkie konstrukcje wykorzystać można w budownictwie przemysłowym, ale również w dużych obiektach sportowych i administracyjnych. W tego rodzaju budownictwie wykorzystuje się również z powodzeniem stalowe konstrukcje lekkościenne.  

Płyty warstwowe w agrobudownictwie

Konstrukcje obiektów rolniczych docieplane są także płytami warstwowymi poliuretanowymi. Najczęściej wybieranym rdzeniem jest rdzeń poliuretanowy, a w ofercie mamy kilka rodzajów płyt przeznaczonych do agrobudownictwa:

  • Płyta Term AGRO (aluminiowa okładzina)
  • Term PK (okładzina papier kraft)
  • Term ALU (kraft i aluminium)
  • Term BT (okładzina bitumiczna)
  • Płyta PIR Term WS (welon szklany)

Płyty warstwowe zapobiegają powstawaniu wilgoci i pleśni wewnątrz obiektów, obniżane są koszty ogrzewania obiektu i nie jest konieczny montaż dodatkowych materiałów termoizolacyjnych. Poza tym obiekty z płyty warstwowej odporne są na działanie czynników chemicznych i biologicznych, co ważne jest z punktu widzenia właścicieli obór, kurników czy chlewni. Płyty warstwowe gwarantują łatwe utrzymanie czystości wewnątrz budynków agrobudownictwa. Zapewniają również prawidłowy przepływ powietrza oraz wentylację. 

Płyty warstwowe w kurnikach

Przed wykonaniem projektu kurnika wszelkie warunki przechowywania drobiu powinny być precyzyjnie ustalone z Zamawiającym. Wewnątrz obiektów zachować należy odpowiednią temperaturę, wilgotność, ale także oświetlenie. W agrobudownictwie, również w przypadku kurników bardzo dobrze sprawdzają się płyty warstwowe z rdzeniem z pianki poliuretanowej. Dzięki takiemu rozwiązaniu i wykorzystaniu pianki poliuretanowej obniżyć można koszty zużywanej energii. 

Płyty warstwowe w oborach

Odpowiednio przygotowana przestrzeń oraz zapewnienie optymalnych warunków do rozrodu i produkcji mleka jest najważniejszą kwestią z punktu widzenia Inwestora. Obory w lekkich konstrukcjach stalowych, obudowane są materiałami termoizolacyjnymi. Tak, jak w przypadku kurników, w oborach również sprawdzą się płyty poliuretanowe. Płyty z rdzeniem poliuretanowym nadają się do dociepleń budynków, w których panuje tzw. agresywne środowisko. Pianka pozwala utrzymać odpowiednią temperaturę oraz wilgotność powietrza w oborach, a także niezmienne parametry termoizolacyjne.

Płyty warstwowe w magazynach żywności

Płyty warstwowe wykorzystywane są do dociepleń magazynów żywności, głównie dlatego, że odporne są na pleśń i wilgoć. W ten sposób, wewnątrz obiektu stworzyć można bardzo dobre warunki do przechowywania zboża i innych produktów rolnych. Uniwersalne zastosowanie płyt pozwala na docieplanie dachów oraz ścian chłodni, mroźni i innych magazynów żywności. Płyta jest bezpieczna dla zdrowia i przechowywanej wewnątrz magazynów i hal żywności.

Płyty warstwowe w chlewniach

Płyty z rdzeniem poliuretanowym to rozwiązanie bardzo trwałe, dzięki któremu w prosty sposób można zachować higienę wewnątrz obiektu. Płyty warstwowe zapobiegają skraplaniu się wody, a co więcej, właściciel obiektu może w pełni kontrolować temperaturę wewnątrz chlewni. Pianka jest bezpieczna dla zwierząt, nie powoduje chorób i zmniejsza ryzyko ich powstawania w budynku.